Ingredience
30 g droždí
150 ml mléka
100 g cukru krupice
500 g polohrubé mouky
100 g rozpuštěného másla
2 žloutky (do těsta)
1 vanilkový cukr
Špetka soli
50 g rozinek
Citrónová kůra
Malý panák rumu
Mandle a rozinky na ozdobu
2 žloutky (na potření)
Postup
Z mléka, droždí a lžíce cukru připravíme kvásek, který necháme vzejít. Do mísy vložíme mouku, žloutky, rozpuštěné máslo, rum, vanilkový cukr, citrónovou kůru a zbývající cukr krupici (lžíci jsme si odebrali na kvásek). Vše promícháme a přidáme kvásek včetně mléka. Zpracujeme těsto, které necháme kynout na teplém místě minimálně hodinu (může být i déle, tak že těsto promícháme a necháme znovu kynout). Pak již jen na válu vyválíme dlouhé provázky z těsta a motáme různé tvary, které zdobíme rozinkami a potřeme rozšlehaným žloutkem. Pečeme podle velikosti jidášků na 180 °C do zlatova (zda je upečeno, můžeme zkontrolovat špejlí).