Čokoláda
Čokoláda je možná nejoblíbenější laskominou po celém světě a je součástí velkého množství sladkostí. Slovo čokoláda má původ v aztéckém výrazu xocolātl (čti xocholatl) a má úplně stejný význam.
Víte, že pokud čokoládu konzumujete v rozumném množství, prodlužuje vám život a rozhodně nevede k obezitě? Teď si asi ťukáte na čelo, že?
Čokoláda je také považována za afrodiziakum a současně za povzbuzující prostředek. Někdo zase čokoládu prohlašuje za uklidňující prostředek. Ano, to je asi důvod, proč jsem před státnicemi snědla celou tabulku, i když obvykle čokoládu jím jen zřídka.
Čokoláda je v podstatě zdravá potravina, protože flavonoidy obsažené v kakaových bobech mají antioxidační účinek a chrání organismus před účinky volných radikálů. Čokoláda také podporuje činnost ledvin a stimuluje centrální nervový systém. Za účinný prostředek proti vyčerpání a slabosti ji prohlašovali už Aztékové.
A jsme zas u toho, čokoláda je prostě nejen dobrá, ale má na náš organismus blahodárné účinky.
A co historie čokolády, odkud vlastně pochází?
Kakaovník začali pěstovat již ve 4. století Mayové a první čokoládu vyráběli tito obyvatelé střední Ameriky dávno před příchodem Evropanů. Mayové a Aztékové používali kakaové boby k přípravě kakaových placek nebo z nich připravovali lahodné nápoje.
A komu můžeme poděkovat za to, že se čokoláda dostala i k nám do Evropy?
Jako první přivezl do Evropy kakaové boby Fernando Cortéz, který se s čokoládou setkal na dvoře aztéckého krále. Čokoládu jako takovou ale přivezli do Evropy až Španělé v 16. století. Jednalo se v té době o velmi oblíbený nápoj, i když původní čokoláda měla formu tekutého a ne příliš chutného nápoje, její chuť byla hořká a kořeněná. Byla vyráběna z rozemletých kakaových bobů, které byly zahuštěné kukuřičnou moukou, okořeněné vanilkou, chilli papričkou a dalšími přísadami. Chuť čokolády se postupně vylepšovala, ale zásadní zlom ve výrobě čokolády nastal až s vynálezem Holanďana Conrada van Houtena, který jako první oddělil kakaové máslo od kakaového prášku.
Dnes je čokoláda samozřejmou součástí našeho jídelníčku. Vyrábějí se z ní nejrůznější cukrářské výrobky, zmrzliny, bonbony, sušenky i námi tak oblíbené vánoční cukroví.
O výrobě čokolády bych mohla napsat celý román, protože celý proces je dlouhý a složitý, od pěstování, sklizně, fermentace, sušení, až po konečné zpracování (konšování, temperace, chlazení.). Pokud máte zájem si o výrobě přečíst něco více, můžete zde:
www.carlachocolate.com/chocolate